Maandagavond #15

Iets kwijtraken, een gebruiksaanwijzing

Het leven, een gebruiksaanwijzing. Zo heten de nieuwe Maandagavonden van theatergezelschap De Nwe Tijd. De Nwe Tijd leent deze titel van George Perecs zijn beroemde roman: Het leven een gebruiksaanwijzing. Een boek waarin hij 600 pagina’s lang, met liefde voor de kleinste details, schrijft over het leven van alledag in een flatgebouw in Parijs. Met eenzelfde liefde voor details zullen Rebekka de Wit, Suzanne Grotenhuis en Freek Vielen de wereld om zich heen proberen te vatten om voor u op te schrijven. 

 

Als je ‘kwijtraken’ intikt op Google, suggereert de zoekmachine als eerste: buikvet. Er bestaan blijkbaar 407,328 methodes voor. Maar hoe zit het met iets kwijtraken wat je dierbaar is? Op de website ‘ietskwijtrakeninhuis.be’ staat dat je je stappen moet traceren tot je het weer teruggevonden hebt. Iemand zegt als reactie daarop dat ‘niet zoeken’ het beste helpt. En nog een ander verwijst de lezer door naar de Heilige Antonius.  Of je nu je favoriete trui bent kwijtgeraakt, een huisdier of je dromen, de vraag is hoe het daarna verder moet. Heeft het maken van een reconstructie zin? Kan je iets beter accepteren als je weet waar het misging? En vanaf wanneer stop je met zoeken?

 

Iets kwijtraken, een gebruiksaanwijzing wordt de eerste Maandagavond van deze nieuwe reeks ‘gebruiksaanwijzingen’. Een avond over verstrooidheid, verliezen en verdergaan.

 

Freek, Rebekka en Suzanne brengen elks een nieuwe tekst en meesterverteller Sam Bogaerts herinnert zich gedichten rond dit thema. Dit alles wordt begeleid door het swingende kwartet E,J,B,S van Erik Bogaerts.

Luister hier de podcasts van deze avond terug.

foto’s: Tom van de Oudeweetering

Kijken & Luisteren
  • podcast van deze avond
Bijlagen