Podcasts

 • Maandagavond#39

  Een avond over licht, in Het Bos, met honderden kaarsjes en teksten over warmte, licht en troost. Dat was Maandagavond#39. In deze podcast hoor je enkele van de teksten die die avond werden gebracht en stukjes van de muziek van Berbel. De teksten zijn van Suzanne Grotenhuis en Ellis Meeusen. Tot slot werd er ook een gedicht gemaakt met allemaal mooie en troostende zinnen verzameld door het publiek. Het gedicht kan je hier herlezen.

 • Maandagavond#33

  Tijdens Maandagavond#33 hadden Freek Vielen, Suzanne Grotenhuis en Ellis Meeusen het over hunkeren. Over hoe je kan hunkeren naar iemand, naar gisteren, naar hoe het was of hoe het zal zijn of naar wat niet is en nooit zal zijn. Over hunkeren naar elke dag croissants met hagelslag zonder daarvan bij te komen. Over hunkeren naar zorgeloosheid, naar elkaar kennen en samen een gemeenschap vormen, naar uitgeslapen zijn, naar stilte, maar ook gewoon naar licht roezig dronken zijn. Nele Needs a Holiday sloot de avond muzikaal af.

 • Maandagavond #32

  Op Maandagavond 32 spraken Suzanne Grotenhuis, Freek Vielen en Ellis Meeusen over de essentie. Ruth Lasters interviewden we over haar afgewezen stadsgedicht en de muziek kwam van niemand minder dan Noa Lee.

 • Maandagavond #30

  De dertigste Maandagavond stond in het teken van de oorlog in Oekraïne.U hoort muziek van Adia Vanheerentals en Simon Beeckaert. Daarnaast zijn er teksten van Rebekka de Wit, Suzanne Grotenhuis en Freek Vielen. Hij las voor uit het blog van Tatjana Kirienko: helmenvolverhalen.nl/nieuws/category/oekraiumlne

 • Zo gaat het

  “Geef me de kracht om te veranderen wat ik kan veranderen, de moed om te accepteren wat ik moet accepteren en de wijsheid om het verschil daar tussen te zien.”

  Voor Oerol 2019 schreef Freek Vielen een tekst over het overlijden van zijn moeder en hoe hij daar mee om kon gaan. Hij putte daarvoor uit zijn eerdere teksten, maar ook uit de wereldliteratuur. Fragmenten van Julian Barnes, Karl Ove Knausgård en Kurt Vonnegut komen op die manier langs tijdens een nachtelijke wandeling in de dagen tussen het overlijden en de begrafenis van zijn moeder.

  Deze podcast werd opgenomen op 13 maart 2021 in De Werft in Geel. U hoort muziek van Harald Austbø. De tekst van deze monoloog is ook gepubliceerd bij De Nieuwe Toneelbibliotheek en te koop via deze link.

 • De Tussentijd - Aflevering 7

  Hoe te spreken over Corona? Hoe te spreken met vrienden die twijfelen aan de ernst van Corona? In deze zevende aflevering van De Tussentijd spreken Wannes Gyselinck, Rebekka de Wit en Freek Vielen over de moeilijkheden van een publiek debat in deze onzekere tijden. Dat doen ze aan de hand van vier artikelen waarvan ze tijdens deze podcast eentje zullen lezen:
  De ‘innerlijke waarheid’ – van Joost de Vries, waarin hij het nieuwe boek “Het nazisme en complottheoriën” van Richard J. Evans bespreekt.

 • De Tussentijd - Aflevering 6

  Na een korte break zijn we terug met De Tussentijd. Ditmaal zonder Rebekka de Wit, maar met een hele bijzondere gast. Wannes Gyselinck, dramaturg, schrijver, filoloog en medebezieler van theatergroep HOF, schreef een bijtend stuk over Tot in de hemel van Richard Powers. Toevalligerwijs een van de lievelingsboeken van Suzanne Grotenhuis en Freek Vielen. In deze podcast lezen ze het stuk van Wannes en gaan ze in gesprek over wat goede literatuur vermag in het aanschijns der klimaatcrisis. Is het voldoende als kunst aan de ‘goede’ kant staat. Of bestaat er geen goede kant in goede literatuur.

  Naast het boek van Richard Powers komen de volgende klimaat- of bomenboeken kort of langer langszij:
  Schorshuiden van Annie Proulx; Verweven Leven van Sheldrake; Het verborgen leven van bomen van Peter Wohlleben; Het tegenovergestelde van een mens van Lieke Marsman en De onbewoonbare aarde van David Wallace.

 • De Tussentijd - Aflevering 5

  We lezen Wat vertelt de orka ons – een persoonlijk artikel van Jaap Tielbeke over onze omgang met deze majestueze onderwaterwezens. Het artikel verscheen op 7 december in de Groene Amsterdammer.

  www.groene.nl/artikel/wat-vertelt-de-orka-ons

  En we begonnen de aflevering met het kortverhaal: bij uil thuis van Arnold Lobel.

  Op het einde van de podcast hadden we overigens wat technisch malheur, maar aangezien we toen toch al vijftig minuten gepraat hadden besloten we er maar een eind aan te breiden. Excuses alvast voor het ietwat abrupte einde.

 • De Tussentijd- Aflevering 4

  We bespreken in deze vierde podcast een column van onze eigen Rebekka de Wit en een hele bijzondere van Maxim Februari.

  Beide bieden een andere blik op hoe we zouden kunnen denken over de zinvolheid van ons handelen. (En daarmee misschien wel het leven in het algemeen).

  De column van Rebekka verscheen op 5 december 2020 in de Standaard.
  www.standaard.be/cnt/dmf20201203_96787026

  De column van Maxim Februari op 1 december 2020 in het NRC Handelsblad.
  www.nrc.nl/nieuws/2020/12/01/w…ierbaar-is-a4022035

 • De Tussentijd- Aflevering 3

  In de derde aflevering van ‘De Tussentijd’ bespreken Freek, Rebekka en Suzanne een portret van yoga-YouTuber Adrienne Mishler, bekend van de “yoga with Adrienne”- filmpjes. Het interview stond 25 november in de New York Times met als titel: The Reigning Queen of Pandemic Yoga.

 • De Tussentijd - Aflevering 2

  In de tweede aflevering van “de tussentijd” (zoals de podcast voorlopig werd gedoopt) spreken Rebekka de Wit, Suzanne Grotenhuis en Freek Vielen over ouderschap, deeltijdwerken en emancipatie. Dat doen ze aan hand van een artikel uit de Volkskrant van zaterdag 14 november met de titel: “Voltijd werkende mannen houden de ongelijke positie van vrouwen op de arbeidsmarkt in stand” van Mark Van Ostaijen.

 • Aflevering 1

  In deze nieuwe podcastreeks van De Nwe Tijd lezen Freek, Rebekka en Suzanne gezamenlijk een stuk dat ze afgelopen week geraakt heeft of aan het denken heeft gezet. Vervolgens spreken ze daarover. Dat is het. Dat is het hele concept van deze spiksplinternieuwe podcastserie. In deze eerste aflevering lezen we het interview dat Bas Heijne had met de Duitse socioloog Hartmund Rosa over de gekmakende controledwang van de moderne mens. Het interview verscheen op 23 oktober in het NRC Handelsblad.

   

 • Maandagavond #26

  De Maandagavond van oktober 2020 over verbinding en het internet. Met teksten van Freek Vielen, Suzanne Grotenhuis en Rebekka de Wit. Een performance van Georgy Chtchevav, een interview met Marleen Stikker en muziek van het Marlijn Spee duo.

 • Maandagavond #25

  De terugkeer, daar zouden we het over hebben. Dit in het idee dat we die terugkeer dan gezamenlijk in onze zaal zouden kunnen vieren. Dat kan helaas nog niet. Maar gelukkig is er de podcast, daardoor konden weer er toch samen met Michael Lamiray, Willem de Wolf en Thomas Oudman alvast een beetje over dromen, spreken en zingen.

 • Maandagavond #24

  De grote liefdes editie! In deze 24ste maandagavond hoor je Fien Leysen, Freek Vielen, Suzanne Grotenhuis en Kaspar Schellingerhout.

 • Maandagavond #23

  De 23ste maandagavond met als thema en titel (ver)dwalen. U hoort Suzanne Grotenhuis over een van de meer hectische periodes van haar leven.

 • Maandagavond#22

  Maandagavond#22 heeft als titel “Hoe gaan we het uitleggen?”. Net als het boek van Jelmer Mommers, klimaatjournalist bij deCorrespondent. Hij kwam spreken op deze eerste Maandagavond van het nieuwe seizoen. Freek Vielen en Suzanne Grotenhuis kun je ook horen op deze podcast – net als de muziek van Teletext.

  Meer info over deze Maandagavond // Volg ons op Soundcloud 
  Deze podcast werd opgenomen op 7 oktober 2019 en gemonteerd door Xandry van den Besselaar.
 • Maandagavond#21

  Maandagavond#21 gaat als laatste van het seizoen over het einde. In de week dat de Notre Dame gedeeltelijk in vlammen opging, in de week dat de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg zich huilend afvroeg waarom we de planeet niet willen redden, zoals de Notre Dame. Het einde, een gebruiksaanwijzing. Het einde als een feest, een ondergang of juist het begin van iets nieuws?

  Meer info over deze Maandagavond // Volg ons op Soundcloud 
  of op Spotify. Deze podcast werd opgenomen op 6 mei 2019 en gemonteerd door Xandry van den Besselaar.
 • Maandagavond#20

  Maandagavond#20 staat in de reeks gebruiksaanwijzingen en gaat over burgerschap. Een avond over de klimaatmarsen, geopolitieke relatietherapie en een zoektocht naar een antwoord op de vraag wat goed burgerschap is en of die rol aan herdefinitie toe is.

  Meer info over deze Maandagavond // Volg ons op Soundcloud 
  of op Spotify. Deze podcast werd opgenomen op 1 april 2019 en gemonteerd door Xandry van den Besselaar.
 • Maandagavond#18

  ‘Twijfel is de marge inbouwen dat je fouten maakt, zodat je op je stappen kan terugkomen en ze kan corrigeren.’ Maandagavond #18 staat in de reeks gebruiksaanwijzingen en gaat over twijfel, als een fundamenteel niet weten. En of we daar wel tijd voor hebben, omdat sommige dingen nu eenmaal niet onderhandelbaar zijn.

  Rebekka spreekt met gevangenisaalmoezenier Tom Aernout. Hij werkt in de gevangenis van Leuven. Jaouad Alloul komt zingen uit zijn nieuwe programma Messias.

  Meer info over deze Maandagavond // Volg ons op Soundcloud 
  of op Spotify. Deze podcast werd opgenomen op 4 februari 2019 en gemonteerd door Xandry van den Besselaar.
 • Maandagavond#17

  Weerstand, een gebruiksaanwijzing. Rebekka en Freek lezen nieuwe eigen teksten voor. Freek leest een verhaal van Maarten ’t Hart. Woordstudente Carlijne Hertog is te gast en Eva Binon en Jason Dousselaere brengen hilarische muziek.

  Meer info over deze Maandagavond // Volg ons op Soundcloud 
  of op Spotify. Deze podcast werd opgenomen op 7 januari 2019 en gemonteerd door Xandry van den Besselaar.
 • Maandagavond #16

  Een gebruiksaanwijzing voor de toekomstige generatie – of misschien nog wel eerder de vraag of er nieuwe generatie zou moeten komen. U hoort stukken van teksten van Yinka Kuitenbrouwer, Freek Vielen, Rebekka de Wit en Suzanne Grotenhuis. Muziek is van Adriaan.

  Meer info over deze Maandagavond // Volg ons op Soundcloud 
  of op Spotify. Deze podcast werd opgenomen op 3 december 2018 en gemonteerd door Xandry van den Besselaar.
 • Maandagavond #15

  De eerste Maandagavond van het seizoen! over Kwijtraken, een gebruiksaanwijzing. Je hoort o.a. Sam Bogaerts, Rebekka de Wit, Freek Vielen en Suzanne Grotenhuis, en een interview met Sofie over het kwijtraken van iemand die niet terug te vinden is. Muziek is jazz quartet EJBS.

  Meer info over deze Maandagavond // Volg ons op Soundcloud 
  of op Spotify. Deze podcast werd opgenomen op 5 november 2018 en gemonteerd door Xandry van den Besselaar.
 • Maandagavond #14

  Hoe lang duurt geluk? Luister naar de korte teksten van Freek, Rebekka en Suzanne.

  Meer info over deze Maandagavond // Volg ons op Soundcloud 
  of op Spotify. Deze podcast werd opgenomen op 7 mei 2018 en gemonteerd door Xandry van den Besselaar.
 • Maandagavond #13

  Hoe lang duurt eenzaamheid? Dat was de vraag van de dertiende maandagavond. In deze podcast hoort u een korte tekst van Freek en de prachtige contrabasimprovisatie van Nathan Wouters.

  Meer info over deze Maandagavond // Volg ons op Soundcloud 
  of op Spotify. Deze podcast werd opgenomen op 2 april 2018 en gemonteerd door Xandry van den Besselaar.
 • Maandagavond #12

  Nico Boon, Tiemen Hiemstra, Rebekka de Wit en Suzanne Grotenhuis over de vraag hoe lang duurt een leven.

  Meer info over deze Maandagavond // Volg ons op Soundcloud 
  of op Spotify. Deze podcast werd opgenomen op 5 januari 2018 en gemonteerd door Xandry van den Besselaar.
 • Maandagavond #9

  In het licht van de mediastormen vol meningen en opinies vroegen Rebekka, Freek en Suus zich af hoe lang het eigenlijk duurt voor je een mening hebt. En kom je er dan ooit nog vanaf?  Suus spreekt er met de filosoof Sebastian Müngersdorf over. Muziek is van Eddy et les vedettes.

  Meer info over deze Maandagavond // Volg ons op Soundcloud
  of op Spotify. Deze podcast werd opgenomen op 4 december 2017 en gemonteerd door Xandry van den Besselaar.
 • Maandagavond #8

  De eerste maandagavond van het seizoen! Rebekka, Freek en Suzanne spreken en schrijven weer. Enkidu Khaled, theatermaker – geboren in Irak, spreek met Freek Vielen over hoe lang het duurt om een taal te leren. Muziek is Mauro Pawlowski.

  Meer info over deze Maandagavond // Volg ons op Soundcloud
  of op Spotify. Deze podcast werd opgenomen op 6 november 2017 en gemonteerd door Xandry van den Besselaar.
 • Maandagavond #6

  Drie podcasts van één avond over wat echt is en wat waar is. Suzanne Grotenhuis maakt kennis met een plastic wereld, Freek Vielen verliest zich in een discussie en Rebekka de Wit verlangt naar een felbauw pak. Muziek is van Astronaute.

  Meer info over deze Maandagavond // Volg ons op Soundcloud
  of op Spotify. Deze podcast werd opgenomen op 3 april 2017 en gemonteerd door Xandry van den Besselaar.
 • Maandagavond #5

  Rebekka de Wit interviewt alpinist Sam Van Brempt over bijna op het topje van de berg staan. Muziek is van Mariachi Los Tarascos.

  Meer info over deze Maandagavond // Volg ons op Soundcloud
  of op Spotify. Deze podcast werd opgenomen op 6 maart 2017 en gemonteerd door Xandry van den Besselaar
 • Maandagavond #4

  Rebekka de Wit: “ik nam me voor niks meer van de wereld te begrijpen”. De titel van deze Maandagavond is: dingen die te klein zijn om te vertellen. De podcast sluit af met een kort stukje uit een nummer van de onnavolgbare, zingende, cello-spelende en beatboxende Harald Austbø.

  Meer info over deze Maandagavond // Volg ons op Soundcloud
  of op Spotify. Deze podcast werd opgenomen op 6 februari 2017 en gemonteerd door Xandry van den Besselaar.
 • Maandagavond #3

  We spraken over verzet. Suzanne Grotenhuis vertelt over een man met superkrachten, Lucas Vandervost verhaalt over zijn jeugd en wat voor soort verzet die heeft opgeleverd en Freek Vielen interviewt Thomas Goorden die een plan heeft voor een nieuw soort democratie in Antwerpen. Muziek is van Stan Vreeken.

  Meer info over deze Maandagavond // Volg ons op Soundcloud 
  of op Spotify. Deze podcast werd opgenomen op 9 januari 2017 en gemonteerd door Xandry van den Besselaar.
 • Maandagavond #1

  Op de allereerste Maandagavond heet Freek Vielen de mensen welkom met een nieuwe tekst en leest hij een stuk voor uit ‘Heft hoog de nokbalk, timmerlieden en Seymour een introductie’ van J.D. Salinger.

  Meer info over deze Maandagavond // Volg ons op Soundcloud 
  of op Spotify. Deze podcast werd opgenomen op 7 november 2016 en gemonteerd door Katharina Smets.