Maandagavond #8

Hoe lang duurt het leren van een taal?

“Nee, Je bent in de war, niet door de war. Of nou ja, je haar kan wel door de war zijn, of bijvoorbeeld je paperassen kunnen door de war zijn. Maar jijzelf bent in de war.”

– “ok”

“ Weet je wat ik bedoel met paperassen? je papieren zeg maar.”

– “ok. Ik ben dus in de war, en papieren zijn door de war..

“ ja precies”

– “Wat is ‘de war’ eigenlijk?”

 

Deze eerste Maandagavond van het seizoen gaat over taal. Hoe lang duurt het om een taal te leren. Vanaf wanneer speek je ‘hem’? En betekent dat dan ook dat je dan kan uitleggen wat je bedoelt? Bestaan alle woorden wel die we nodig hebben? En welke misverstanden zijn mooier dan het origineel?

Rebekka de wit en Johan Petit werken met 15 onervaren schrijvers (gemiddelde leeftijd 7 jaar oud) aan een gloednieuw woordenboek. Suzanne Grotenhuis vertelt over de vele taalverwarringen tijdens haar recente repetitieperiode in Duitsland en Schotland. En Freek Vielen interviewt de theatermaker Enkidu Khaled die 9 jaar geleden van Irak naar Belgie verhuisde. Hij vertelt over zijn eerste Nederlandse gesprekken in de supermarkt, met collega’s en op het podium. Dit alles wordt afgewisseld met echte originele Vlaamstalige smartlappen door de Pools-Italiaans-Limburgse muzikant Mauro Pawlowski.

 

We begrijpen dat u hier graag bij wilt zijn, dus reserveer je plek en je kop soep via info@denwetijd.be. TOT DAN.

foto’s: Tom van de Oudeweetering