Menu

De zaak Shell

Anoek Nuyens & Rebekka de Wit / Frascati Producties / De Nwe Tijd

De zaak Shell

Theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit volgen het klimaatdebat al jarenlang op de voet. Ze bezochten aandeelhoudersvergaderingen van multinationals, lazen speeches en interviews van Shell, en ploegden akkoorden en beleidsnota’s van overheden door. Ze willen weten met welke beelden, argumenten en retoriek er wordt gesproken, welke strategieën gehanteerd worden om alles te vertragen of zelfs vast te zetten.

Ze schreven voor elke stem in het klimaatdebat een uitvoerig pleidooi. In De zaak Shell komen die stemmen samen. Aanleiding is de rechtszaak die de Nederlandse ngo Milieudefensie in april 2018 tegen Shell aanspande om hen te dwingen hun bedrijfsvoering radicaal te veranderen. Nuyens en De Wit laten in het theaterstuk De zaak Shell zien hoe geraffineerd iedereen in het debat zijn verantwoordelijk doorschuift naar een andere partij.

Anoek Nuyens en Rebekka de Wit zijn beiden schrijver en theatermaker. In 2017 maakten zij bij Frascati Producties Tenzij je een beter plan hebt (in coproductie met De Nwe Tijd, 2017) over de toenemende roep om de relatie tussen mens, dier, natuur en ding bij te stellen. Dit project vormde de opmaat voor De zaak Shell.

Anoek Nuyens (1984) maakte daarnaast bij Frascati Producties ook de voorstellingen Hulp (2015), Zwijgend Pamflet (2016) en Pronk (2019). Rebekka de Wit (1985) maakte o.m. de theatervoorstellingen Hoe dit het verhaal werd (2012), Stel je voor, ik zoek een staat (2012), Ik weet er te weinig van (2013), Presentatie van een ongecensureerd moppenboek (2014) en schreef de romans We komen nog één wonder te kort (2015) en Afhankelijkheidsverklaring (2019).

Kijken & Luisteren