Holy Shit

Monoloog Suzanne Grotenhuis op TAZ 2022!

Twee jaar geleden verdwaalde theatermaker Suzanne Grotenhuis in Schotland. Niet tijdens een wandeling in het hoogland, maar tijdens het grootste en drukste theaterfestival ter wereld; het Edinburgh Fringe Festival. Ergens in de maand dat zij daar haar solovoorstelling speelde raakte ze ineens alles kwijt; de weg, zichzelf en een heldere kijk op de toekomst.

Holy Shit is een onwaarschijnlijk en ontroerend relaas over iemand die opkrabbelt in een wereld die steeds sneller lijkt te gaan. Een verhaal over verlies, en hoe je tijd kunt vinden om daarbij stil te staan.

Suzanne Grotenhuis bewijst opnieuw, met deze opvolger van On Ice, dat ze van elk onderwerp sprankelend en humoristisch solotheater kan maken.

Deze diashow vereist JavaScript.

 


Pers
 over eerdere monologen:

“In haar soloproject Zwarte Woud forever koppelt Suzanne Grotenhuis doem en ondergangsgevoel aan de knusheid en warme samenhorigheid van de kerstdagen. Haar aanpak is ontwapenend. Stoeiend met taal en met kartonnen dozen, tapdansend en uitbundig grappend: als een jonge versie van Pascale Platel vertelt ze haar verhaal.” De Standaard– Geert Van der Speeten (12/12/12)

“In een dramaturgisch strak opgebouwde monoloog waarbij Grotenhuis gretig plukt uit kleine anekdotes uit haar eigen leven – en het is dat soort betrokkenheid die een publiek écht doet luisteren – maakt ze komaf met het verlammende doemdenken dat onze tijd beheerst, in ruil voor een verscherpt bewustzijn dat uitgaat van nieuwe mogelijkheden en het geloof in ‘samen beter’.”De Morgen– Charlotte De Somviele (3/9/13)

“Niets lijkt betekenisloos in On Ice, dat zo één grote metafoor wordt voor een leven waarvan voort krabbelen, vallen en weer opstaan de pijlers vormen.  (…) Het is fascinerend hoe Grotenhuis deze uiteenlopende verhalen aan elkaar weet te lassen zonder ook maar ergens geforceerd over te komen. Moeiteloos schakelend tussen jolijt en ernst leidt ze ons zo naar een ontroerend slot waarin dan toch, eindelijk, de verstilling mag komen.” Theaterkrant– Luuk Verpaalen (18/11/16)

“Dat is het ook waar Suzanne Grotenhuis naar streeft met haar solo-optreden On ice. Niet zomaar een mengeling van eigen en gefantaseerde ervaringen, maar een speelse voorstelling op schaatsen waarbij het publiek af en toe groentjes lacht. Waarin eenzaamheid en onrust, weelde en geloof in eigen kunnen, goochelen en begoochelen, het fysieke en het spirituele, samenkomen.(…) Geen vedette-allures bij Grotenhuis en geen belerend gebaar. Een direct aanspreken van het publiek. Vooral een zoeken (daarom niet altijd een vinden) naar evenwicht tussen kunnen en kunst, tussen woord, beeld en beweging. Ongekunsteld en onbedeesd tegemoetkomend aan wat een publiek mag verwachten: een ontmoeting die ogen opent, hersens prikkelt en blij maakt.” Theatermaggezien – Roger Arteel (13/9/16)