M.O.T. – Wat we nog te zeggen hebben over de liefde

Al vier seizoenen lang brengen de makers van De Nwe Tijd elke maand in hun eigen huis een nieuwe Maandagavond. Op het kleinste podium van Antwerpen brengen zij grote thema’s en persoonlijke verhalen samen in een eenmalig programma met gasten, muzikanten en interviews. Sinds vorig seizoen gaan zij met die Maandagavondenook op tour waarbij ze steeds samenwerken met nieuwe gasten.

Maandagavond On Tour (M.O.T.) – Wat We Nog Te Zeggen Hebben Over De Liefde wordt een programma over (u raadt het al) de liefde. Zeker na dit afgelopen jaar waarin de ander toch ook een beetje vreemd werd en de spontane aanraking onder druk stond, buigen Rebekka de Wit, Suzanne Grotenhuis en Freek Vielen zich graag andermaal over dit thema. Hoe ervoeren we de afgelopen periode de liefde en wat willen we meenemen naar betere tijden? Centraal in deze nieuwe M.O.T staat het begrip ‘resonantie’. Hoe verhouden we ons – zeker in deze voortdurende pandemie – tot de wereld om ons heen?

Mijn neefje schreef me dat hij de nieuwe Apple Watch had gekocht, omdat die nu ook de hoeveelheid zuurstof in je bloed kan meten. Ik heb nooit één gedachte gewijd aan de hoeveelheid zuurstof in mijn bloed, maar als je die kunt meten, ga je het bijhouden. Zo gaat het met alles, zodra iets zichtbaar wordt, kun je het met anderen vergelijken en ga je proberen het te optimaliseren. Dat is zowat ons hele leven tegenwoordig, of het nu gaat om vrienden, clicks, likes, reacties, productiviteit, bloeddruk, enzovoort. Het is ook wat ons gefrustreerd maakt, omdat we wel weten dat het niet het goede leven is. De vraag wat het goede leven dan wél is, is volgens mij niet heel moeilijk te beantwoorden. De Franse socioloog Bruno Latour zegt dat je voelt dat je leeft wanneer je in een levendig contact staat met iets buiten jezelf. Dat is waar ik het woord resonantie voor gebruik. (Hartmut Rosa)

Geïnspireerd door een artikel van Hartmut Rosa, gaan Rebekka, Suzanne, Freek en special guests op zoek naar de momenten dat er afgelopen 2 jaar resonantie was en waarom die resonantie dan zo belangrijk is? Multitalent en allround performer Lisa Verbelen (BOG) zal hen op hun zoektocht (muzikaal) vergezellen.