Niets (12+)

Janne Teller/Freek Vielen

In de superieure jeugdvoorstelling Niets(12+) kauwt de Nwe Tijd het nihilisme van de postmoderne betekenisloosheid uit en sluist het langs de achterdeur de magie weer binnen. Wonderlijk is niet alleen hoe slim en gelaagd dat gebeurt, maar ook hoe effectief het werkt. Nietsbegint met kaal praattheater van zo’n 45 minuten over de betekenis van het niets – 5 acteurs op een grote, lege scène, zonder decor of kostuum. De pubers pakken het. Dat op zich is al tovenarij. Etcetera – Evelyne Coussens  (19/5/17)

 

Het gewaagde van Niets is niet dat het de wonde van het leven openscheurt voor pubers. Wel dat het die zo complexloos probeert te genezen. Sommigen zullen het moralisme noemen. Noem het liever zin. Zin in geven. Zin om het er niet bij te laten, bij de vermeende zinloosheid. Nietsis heel wat, maar bovenal een raak gebaar tegen nihilisme. De Standaard – Wouter Hillaert (8/4/17)

 

Het begint allemaal met Pierre Anthon, een jongen uit klas 2B. Op een dag staat hij op, pakt zijn tas en zegt kalm: ‘Er bestaat niets van betekenis, dat had ik al lang door. En daarom heeft het geen zin om iets te doen, dat heb ik net begrepen.’ Hij stopt zijn boeken in zijn tas, loopt de klas uit en gaat in een pruimenboom zitten.

Zijn klasgenoten pikken dit niet. Ze besluiten hem te laten zien dat hij het fout heeft. In een verlaten loods aan de rand van het dorp beginnen ze een Berg van Betekenis te bouwen. Om beurten moet iemand iets afstaan wat hem of haar dierbaar is. Elk offer heeft een nieuw en groter offer tot gevolg. Wat onschuldig begint, krijgt algauw een dramatische wending …

 

Niets is een bewerking van het jeugdboek Niets (Janne Teller, 2000) door auteur en theatermaker Freek Vielen.

In 2017 werd Niets geselecteerd voor het Vlaams Theaterfestival.

 

Freek Vielen: Toen ik het boek las, wist ik meteen dat ik hier iets mee wou doen. Het is zo’n extreem boek en zo gruwelijk in zijn onverbiddelijkheid dat ik er door geprikkeld werd. Ik wou er iets tegenover zetten. Net als de klas wou ik direct bewijzen dat er wel zinvolle dingen bestaan. Dat niet alles waardeloos is. En zo begon ik samen met mijn dramaturge Rosa Vandervost en een fantastische cast mijn eigen Berg van Betekenis te maken.

Kijken & Luisteren