De zaak Shell

Geselecteerd voor het Nederlands en het Vlaams TheaterFestival 2021!

Naast een selectie voor het (Vlaams) TheaterFestival, werd De zaak Shell ook genomineerd voor de Officiële Juryselectie van het Nederlands Theater Festival 2021! De voorstelling speelt van 2 t/m 8 september in Frascati (Amsterdam) en staat op 9 september in de Monty (Antwerpen). Daarnaast is de voorstelling deze zomer ook te zien op het Theaterfestival Boulevard op 19 & 20 augustus en op Lowlands op 22 augustus. Bekijk de nieuwe trailer en de volledige speellijst hieronder.

Musia Mwankumi en Jaap Spijkers werden bovendien genomineerd voor respectievelijk de Colombina 20-21 (prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke bijdragende rol) & voor de Arlecchino 20-21 (prijs voor meest indrukwekkende mannelijke bijdragende rol) voor hun acteerprestaties in De zaak Shell.

De laatste witte mannelijke neushoorn is uitgestorven. Bosbranden, overstromingen en aardverschuivingen zijn overal ter wereld aan de orde van de dag.

Theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit volgen het klimaatdebat al jarenlang op de voet. Ze bezochten aandeelhoudersvergaderingen van multinationals, lazen speeches en interviews van Shell, ploegden akkoorden en beleidsnota’s van overheden door en noteerden stelselmatig de opmerkingen van hun ooms en buurmannen zodra er tijdens het kerstdiner over klimaatverandering gesproken werd. Welke beelden, argumenten en retoriek zorgen er voor dat er zo weinig schot zit in het oplossen van het klimaatprobleem?

In De zaak Shell komen de belangrijkste stemmen uit het klimaatdebat samen. Aanleiding is de echte rechtszaak die de NGO Milieudefensie aanspant tegen Shell. Inzet van de zaak: Shell dwingen hun bedrijfsvoering radicaal te veranderen. Het verweer van Shell? Niet wij, maar de consument moet veranderen. Heeft Shell een punt? Is de consument echt vrij? Of moet toch de overheid meer doen? In het theaterstuk De zaak Shell zien we hoe geraffineerd iedereen in het debat zijn verantwoordelijkheid doorschuift naar een andere partij en wat dat tot gevolg heeft.

De rechter beslist over de werkelijke zaak in het voorjaar van 2021. Ondertussen wordt de winnaar van het publieke debat bepaald door degene die zijn rol het beste heeft voorbereid. En dat is het doel van deze theatervoorstelling: Anoek Nuyens en Rebekka de Wit geven het publiek een ultiem pleidooi, zodat iedereen zijn of haar eigen rol in het klimaatdebat beter kan begrijpen en beter kan spelen.

Anoek Nuyens en Rebekka de Wit maken sociaal bewogen, documentair theater. Het gesprek dat zij starten, strekt zich uit over verschillende maatschappelijke domeinen en podia: van politiek tot wetenschap, van feit tot fictie, van theater tot krant en internet. Bij Frascati Producties ontwikkelden zij het theaterproject Tenzij je een beter plan hebt (2017) waarin op zoek gegaan werd naar een manier om ons een wereld te verbeelden waar de mens niet meer de maat der dingen is. De voorstelling mondde uit in Tenzij je een beter plan hebt: De Rechtszaak (2018) over de mogelijkheid een rechtszaak aan te spannen om ons milieu te beschermen. De basis voor de samenwerking met Milieudefensie was gelegd.

Anoek Nuyens (1984) maakte daarnaast bij Frascati Producties ook de voorstellingen Hulp (2015), Zwijgend Pamflet (2016) en Pronk (2019). Rebekka de Wit (1985) maakte o.m. de theatervoorstellingen Hoe dit het verhaal werd (2012), Stel je voor, ik zoek een staat (2012), Ik weet er te weinig van (2013), Presentatie van een ongecensureerd moppenboek (2014) en schreef de romans We komen nog één wonder te kort (2015) en Afhankelijkheidsverklaring (2019).

© Karin Jonkers

Deze diashow vereist JavaScript.

Kijken & Luisteren
Bijlagen