Tenzij je een beter plan hebt

You and me baby ain’t nothing but mammals, so let’s do it like they do it on the Discovery Channel.” Bloodhound Gang

In een Japans onderzoeksstation voor apen woont een chimpansee die veel beter dan mensen getallenreeksen bleek te kunnen onthouden. In allerijl werden mensen met een fotografisch geheugen bijeengetrommeld om het tegen de aap op te nemen. Honderdvijftig jaar na Darwin willen we kennelijk nog steeds beter zijn dan dieren. Laat staan dat we gelijk zouden zijn aan planten of dingen. En dat is niet alleen omdat we daarmee heel wat rechten zouden inleveren, maar ook omdat het daadwerkelijk onze verbeelding voorbij gaat. Is de mens wel in staat zichzelf uit het centrum van het denken weg te halen?

Inmiddels roepen steeds meer denkers op om de relatie tussen mens, dier, natuur en ding bij te stellen en worden er steeds meer proefschriften over de post-humanistische zaak geschreven. Er zijn zelfs verenigingen die je vragen de mier in jezelf wakker te maken. Omdat ze die proefschriften lang niet allemaal uitgelezen kregen en de mier in zichzelf niet wakker kregen, proberen theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit iets anders. In samenwerking met journalisten, activisten, filosofen, juristen en een mediastrateeg gaan theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit op zoek naar een manier om een wereld te verbeelden waar de mens niet de maat der dingen is. Tenzij jij een beter plan hebt

 

Een onderhoudende filosofische stand-up theatervoorstelling.

**** Theaterkrant

“Nuyens en De Wit hebben een soort droogkomische anti-theatraliteit, die naadloos aansluit bij hun transparante theatertaal.”

*** Parool

“Hoe maak je een stuk over het feit dat we de planeet vernietigen? Twee dertigers delen hun zoektocht naar vorm en inhoud. Dat levert oprecht, grappig en scherpzinnig toneel op […] en de zoektocht is nog niet ten einde: tijdens de tournee reist een denktank mee, dus wie weet wat er allemaal nog gaat komen.”

*** De Volkskrant

Optie C
Aansluitend op de theatervoorstelling vindt in elke speelstad de doorlopende denktank Optie C plaats. De voorstelling opent de verbeelding, Optie C maakt het concreet. Met wetenschappers, politici, psychiaters, activisten filosofen en het publiek gaan Nuyens en De Wit het gesprek aan. Verschillende strategieën en acties worden in deze reizende denktank besproken. In iedere stad maken ze een nieuwe stap in hun zoektocht naar antwoorden: Hoe komen we voorbij de mens als maat der dingen? Kunnen we voorbij onze eigen belangen de aarde centraal stellen. Gastsprekers tot nu toe waren o.a. Donald Pols (Milieudefensie), Jan van de Venis, Vatan Hüzeir (Wetenschapper), Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren). Deze gesprekken zijn opgenomen en als podcast online te beluisteren op website: www.tenzijjeeenbeterplanhebt.nl

© Anna van Kooij

Kijken & Luisteren