De Grote Afhankelijkheidsshow

Geannuleerd

Heel ons leven lang leren we onafhankelijk te worden. Fietsen zonder zijwieltjes, zelf geld verdienen om je eigen spullen te kopen, die je dan in je eigen huis neerzet waarna we onszelf met een gerust hart onafhankelijk kunnen noemen. In een samenleving waar onafhankelijkheid het grootste goed is, wat doen we dan met onze afhankelijkheid? Van elkaar, van liefde en van een draaiende wereldeconomie?

Met deze vragen in het achterhoofd schreef Rebekka de Wit in 2019 de essaybundel Afhankelijkheidsverklaring, waarmee ze nu het toneel op stapt. In deze avondvullende show – die het midden houdt tussen stand-up en literatuur – zal alles voor u worden omgedraaid. Het vanzelfsprekende zal vreemd worden, het zware licht en omgekeerd.

Via anekdotes, de kapper van Poetin en de geschriften van oude monniken, toont De Wit in deze solo een wereld die zich meestal aan ons zicht onttrekt. Een wereld waarin alles op pijnlijke en wonderlijke wijze met elkaar in verband staat. Een solo voor iedereen die regelmatig verdwaalt. (Of dat zou willen, maar niet meer weet hoe).

Rebekka de Wit is een eigenzinnige auteur die als geen ander humor en ernst in haar teksten moeiteloos weet te combineren. De pers over Afhankelijkheidsverklaring:

“Een heel mooi boekje, groots in zijn bescheidenheid.” (De Standaard ****) 

“Rebekka de Wit weet luikjes in je hoofd te openen met haar krasse, filosoferende schrijfstijl à la Socrates. Ze is, net als hij, een meester in het verleiden van mensen tot een dialoog, tot een gezamenlijk onderzoek naar wie we zijn en wat we doen. Je voelt je uitgedaagd om samen met haar steeds dieper te graven, op zoek naar jouw onderliggende beelden en rechtvaardigingen. ” (Tzum) 

“Met haar onderkoelde humor en harde eerlijkheid neemt ze zichzelf als onbegrepen zonderling meer dan eens op de hak. Door vanzelfsprekendheden af te pellen toont De Wit hoe alles waarin we geloven een sociaal construct is dat door onszelf, op subtiele wijze, onder meer via taal, in stand wordt gehouden.” (De reactor.)

 

 

Kijken & Luisteren