Nieuws

 • Schrijf over de liefde en verdien 100 euro.

  Voor de Maandagavond On Tour in Theater Kikker in Utrecht die op 20 januari zal plaatsvinden, zoeken we een schrijver die over de liefde wil schrijven. Stuur voor 6 januari een tekst naar freek@denwetijd.be en maak kan op 100 euro en een optreden met Kaspar Schellingerhout, Suzanne Grotenhuis, Freek Vielen, Fien Leysen en Laura van Dolron. De opdracht is simpel: schrijf een tekst die uitgesproken niet langer duurt dan 10 minuten en die te lezen is als een antwoord op de vraag – welke les leerde jij in de liefde, en hoe heb je die geleerd?

  Meer informatie over de Maandagavond On Tour en de andere speelplekken vind je hier!

  Prijsvraag DENWTIJD

   

   

   

  9 december 2019
 • Vandaag verschijnt er een interview met Rebekka de Wit in de Knack.

  Het hele interview is hier te lezen.

   

  4 december 2019
 • Om persoonlijke redenen heeft Suzanne Grotenhuis, met spijt in het hart en in samenspraak met het artistieke team van De Nwe Tijd, besloten de voorstelling van 528 dagen te annuleren. Lees hier haar brief.

  9 oktober 2019
 • naar het Duits

   heeft een subsidie toegekend aan Drei Masken Verlag voor de vertaling van de theatertekst Doe de groeten aan de ganzen van Freek Vielen. De vertaling is gemaakt door Lisa Mensing.

  9 oktober 2019
 • in de Studio

  Op dinsdag 22 oktober om 20.00 uur komt Rebekka de Wit in de Salon Sessies van De Studio in Antwerpen haar nieuwe boek Afhankelijkheidsverklaring voorstellen; een bundel vol bespiegelingen, verhalen en essays over het meest vanzelfsprekende. Op haar eigen familiefeestjes en buurtbarbecues probeert Rebekka de Wit als een antropoloog te doorgronden waarom iedereen van zijn doodsangsten uitdagingen probeert te maken, waarom afhankelijkheid als falen wordt gezien en waarom mensen die graag te boek staan als ‘no nonsense’ doorgaans veel nonsens uitkramen.

  Klik hier voor gratis tickets. Wees er snel bij.

  Op vrijdag 11 oktober is zij in Leuven te gast bij de boekpresentatie van het nieuwe boek van Dirk De Wachter: De kunst van het ongelukkig zijn. Voor meer info, klik hier.

  9 oktober 2019
 • De monoloog van de consument én Repetities voor de werkelijkheid#2

  In het kader van het festival Future Proof te Leuven speelt Janneke Remmers op vrijdag 18 oktober om 19.30 uur De monoloog van de consument, dat gekaderd is in De zaak Shell.

  Op zondag 10 november gaat in het Kaaitheater ECOPOLIS 2019 door onder de titel #generationhope. Net als vorig jaar zijn Anoek Nuyens en Rebekka de Wit hierop uitgenodigd. Zij zullen Repetities voor de werkelijkheid#2 brengen, waarin aandacht wordt besteed aan de burger, de overheid en toekomstige generaties.

  foto: Eva Roefs

  8 oktober 2019
 • door Rebekka de Wit en tijdelijke samenscholing

  Sinds vorig jaar zet Flanders Literature (de buitenlandmerknaam van het Vlaams Fonds voor de Letteren) meer in op de promotie van Vlaamse theatertekst in het buitenland. In dat kader werkt het Vlaams Fonds voor de Letteren ook samen met het Flanders Arts Institute (Kunstenpunt), Dutch Performing Arts (Fonds Podiumkunsten) en de Franse organisatie Maison Antoine Vitez aan een project in het Franse taalgebied.

  In 2020 wordt op verschillende plekken in Frankrijk de rijkdom en verscheidenheid van Nederlandstalige theatertekst voorgesteld. Dat gebeurt door een selectie aan teksten te vertalen en te presenteren via (geënsceneerde) lezingen aan een professioneel publiek.

  Op basis van het beraad door een groep experten uit het veld, begeleid door Kunstenpunt, werd een longlist samengesteld. De literaire vertalers uit het leescomité van het MAV maakten hieruit in overleg met de organiserende partners een definitieve selectie. Bij de selectie zit ook We take it from here. Deze tekst zal naar het Frans vertaald worden en een presentatie krijgen in een Frans theater/op een festival.

  3 oktober 2019
 • VPRO Tegenlicht

  Voor wie De zaak Shell. Repetities voor de werkelijheid#2  (van Anoek Nuyens en Rebekka de Wit i.s.m. Milieudefensie) afgelopen zaterdag 21 september heeft gemist: op zondag 6 oktober om 21.00 uur wordt er in VPRO Tegenlicht (uitgezonden op NPO2) dieper ingegaan op deze zaak. Energiejournalist Jelmer Mommers (De Correspondent) en topadvocaat Roger Cox komen onder anderen aan het woord. Daarnaast worden er fragmenten getoond uit Repetities voor de werkelijkheid#1, waarin acteur Jaap Spijkers de “Stem van Shell” vertolkt. Jelmer Mommers is een dag later op 7 oktober te gast bij onze eerste Maandagavond in eigen huis. Rebekka de Wit interviewt hem over zijn recent verschenen boek Hoe gaan we dit uitleggen.

   

   

   

  26 september 2019
 • De jeugdvoorstelling van Doe de groeten aan de ganzen (De Nwe Tijd/hetpaleis), geschreven en geregisseerd door Freek Vielen, werd in Knack vernoemd als 3e beste voorstelling van het afgelopen seizoen! Daarnaast is Danny Ronaldo één van de vijf genomineerden die in aanmerking komt voor de Theaterprijzen van de Acteursgilde. Op zondag 8 september weten we, tijdens het Theaterfestival in Gent, wie de prijs in ontvangst mag nemen.

  10 augustus 2019
 • Recensie “ForsterHuberHeyne”

  "Kinderen van de revolutie"

  "ForsterHuberHeyne" op TAZ in Oostende.

  26 juni 2019
 • Doe de groeten aan de ganzen in het Noorderzonfestival

  Na de speelreeks in hetpaleis gaat "Doe de groeten aan de ganzen" in het voorjaar van 2020 op tournee.

  18 juni 2019
 • De Futuristen

  De Nwe Tijd bouwt mee met de Orde van de Dag aan de stad van de toekomst

  "De Futuristen" is een zinderende, muzikale, theatrale denkexercitie die zich elke avond opnieuw ter plekke ontvouwt.

  14 juni 2019