Nieuws

 • De Mening van

  Freek Vielen geeft deze week elke dag zijn mening over de actualiteit in De Standaard.

  Lees hier zijn eerste column.

   

  25 februari 2020
 • in De Standaard Magazine van 15 februari 2020

  Katrien Elen van De Standaard vroeg, naar aanleiding van De Liefdes-editie van Maandagavond on Tour, aan Suzanne Grotenhuis hoe het met haar gaat.

  Lees hier wat haar antwoord is.

  foto: Annelie Vandendael

  25 februari 2020
 • Aletta Becker is de winnares van de schrijfwedstrijd die het Grand Theatre uitschreef voor de tweede voorstelling van de M.O.T. (Maandagavond on Tour). Geïnteresseerde kandidaten kregen als opdracht een tekst te schrijven met daarin één of meerdere lessen die ze hebben geleerd uit de liefde. Aletta Becker zal tijdens de M.O.T. van 24 januari 2020 in Groningen samen met Tonnus Oosterhoff, Suzanne Grotenhuis, Kaspar Schellingerhout en Freek Vielen haar tekst presenteren. Ze maakt audiodrama, -documentaire en podcasts, schrijft teksten voor theater en geeft les op de Schrijversvakschool Groningen. Meer info over haar werk, klik hier.

  Tijdens de M.O.T. wordt de liefde onderzocht: van onhandige puberzoen tot #MeToo-stellingname, van bonobo-promiscuïteit tot vogeltjesparingsdans en van liefdesbrief tot vechtscheiding. Het zijn een paar ingrediënten die worden samengesmolten tot een unieke en actuele liefdesshow, met in elke stad een special guest. In Utrecht is dit schrijver Tonnus Oosterhoff.

  15 januari 2020
 • Sietse Remmers zal tijdens de M.O.T. (Maandagavond on Tour) van 20 januari 2020 mee het Utrechtse podium delen met Laura van Dolron, Suzanne Grotenhuis, Kaspar Schellingerhout en Freek Vielen. Haar liefdesverhaal schreef zichzelf tot winnaar van de wedstrijd.

  Tijdens de M.O.T. wordt de liefde onderzocht: van onhandige puberzoen tot #MeToo-stellingname, van bonobo-promiscuïteit tot vogeltjesparingsdans en van liefdesbrief tot vechtscheiding. Het zijn een paar ingrediënten die worden samengesmolten tot een unieke en actuele liefdesshow, met in elke stad een special guest. In Utrecht is dit theatermaakster Laura van Dolron.

  De Nwe Tijd schreef een schrijfwedstrijd uit voor de eerste voorstelling van de M.O.T. Daarin moesten de kandidaten verwoorden wat ze geleerd hadden uit of van de liefde.

  13 januari 2020
 • Van alle Maandagavonden in ons huis worden ook podcasts gemaakt. Die kon u altijd vinden op onze website of via SoundCloud – maar vanaf heden zijn we ook op Spotify te vinden. Volg ons daar/hier/ om automatisch de nieuwste podcast te ontvangen.

  10 december 2019
 • Schrijf over de liefde en verdien 100 euro.

  Voor de Maandagavond On Tour in Theater Kikker in Utrecht die op 20 januari zal plaatsvinden, zoeken we een schrijver die over de liefde wil schrijven. Stuur voor 6 januari een tekst naar freek@denwetijd.be en maak kan op 100 euro en een optreden met Kaspar Schellingerhout, Suzanne Grotenhuis, Freek Vielen, Fien Leysen en Laura van Dolron. De opdracht is simpel: schrijf een tekst die uitgesproken niet langer duurt dan 10 minuten en die te lezen is als een antwoord op de vraag – welke les leerde jij in de liefde, en hoe heb je die geleerd?

  Meer informatie over de Maandagavond On Tour en de andere speelplekken vind je hier!

  Prijsvraag DENWTIJD

   

   

   

  9 december 2019
 • Vandaag verschijnt er een interview met Rebekka de Wit in de Knack.

  Het hele interview is hier te lezen.

   

  4 december 2019
 • Om persoonlijke redenen heeft Suzanne Grotenhuis, met spijt in het hart en in samenspraak met het artistieke team van De Nwe Tijd, besloten de voorstelling van 528 dagen te annuleren. Lees hier haar brief.

  9 oktober 2019
 • naar het Duits

   heeft een subsidie toegekend aan Drei Masken Verlag voor de vertaling van de theatertekst Doe de groeten aan de ganzen van Freek Vielen. De vertaling is gemaakt door Lisa Mensing.

  9 oktober 2019
 • in de Studio

  Op dinsdag 22 oktober om 20.00 uur komt Rebekka de Wit in de Salon Sessies van De Studio in Antwerpen haar nieuwe boek Afhankelijkheidsverklaring voorstellen; een bundel vol bespiegelingen, verhalen en essays over het meest vanzelfsprekende. Op haar eigen familiefeestjes en buurtbarbecues probeert Rebekka de Wit als een antropoloog te doorgronden waarom iedereen van zijn doodsangsten uitdagingen probeert te maken, waarom afhankelijkheid als falen wordt gezien en waarom mensen die graag te boek staan als ‘no nonsense’ doorgaans veel nonsens uitkramen.

  Klik hier voor gratis tickets. Wees er snel bij.

  Op vrijdag 11 oktober is zij in Leuven te gast bij de boekpresentatie van het nieuwe boek van Dirk De Wachter: De kunst van het ongelukkig zijn. Voor meer info, klik hier.

  9 oktober 2019
 • De monoloog van de consument én Repetities voor de werkelijkheid#2

  In het kader van het festival Future Proof te Leuven speelt Janneke Remmers op vrijdag 18 oktober om 19.30 uur De monoloog van de consument, dat gekaderd is in De zaak Shell.

  Op zondag 10 november gaat in het Kaaitheater ECOPOLIS 2019 door onder de titel #generationhope. Net als vorig jaar zijn Anoek Nuyens en Rebekka de Wit hierop uitgenodigd. Zij zullen Repetities voor de werkelijkheid#2 brengen, waarin aandacht wordt besteed aan de burger, de overheid en toekomstige generaties.

  foto: Eva Roefs

  8 oktober 2019
 • door Rebekka de Wit en tijdelijke samenscholing

  Sinds vorig jaar zet Flanders Literature (de buitenlandmerknaam van het Vlaams Fonds voor de Letteren) meer in op de promotie van Vlaamse theatertekst in het buitenland. In dat kader werkt het Vlaams Fonds voor de Letteren ook samen met het Flanders Arts Institute (Kunstenpunt), Dutch Performing Arts (Fonds Podiumkunsten) en de Franse organisatie Maison Antoine Vitez aan een project in het Franse taalgebied.

  In 2020 wordt op verschillende plekken in Frankrijk de rijkdom en verscheidenheid van Nederlandstalige theatertekst voorgesteld. Dat gebeurt door een selectie aan teksten te vertalen en te presenteren via (geënsceneerde) lezingen aan een professioneel publiek.

  Op basis van het beraad door een groep experten uit het veld, begeleid door Kunstenpunt, werd een longlist samengesteld. De literaire vertalers uit het leescomité van het MAV maakten hieruit in overleg met de organiserende partners een definitieve selectie. Bij de selectie zit ook We take it from here. Deze tekst zal naar het Frans vertaald worden en een presentatie krijgen in een Frans theater/op een festival.

  3 oktober 2019